četrtek, 1. maj 2014

DAN BOJA PROTI OKUPATORJU (nekoč Dan OF) IN PRAZNIK DELA

Ste se že vprašali, kaj pomenijo prazniki, ki jih načeloma ne praznujete v družinskem krogu, s kopico daril, posebnimi jedmi itd.? Prav je, da poznate tudi te, zato spodaj na kratko o aktualnih praznikih.

Dan upora proti okupatorju (včasih samo Dan osvobodilne fronte ali Dan OF) je državni praznik, ki ga v Sloveniji praznujemo 27. aprila. Na ta dan leta 1941 je bila v Ljubljani ustanovljena Protiimperialistična fronta, ki se je po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941 preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda. OF je bila sicer ustanovljena dan prej, 26. aprila 1941, v hiši književnika Josipa Vidmarja, kjer so se sestali predstavniki nekaj političnih strank in kulturnih delavcev. To so bili: Boris KidričBoris ZiherlAleš Bebler (za KP), Josip Rus (za Sokole), Tone Fajfar (za Krščanske socialiste), Ferdo KozakFranc Šturm in Josip Vidmar (za Slovenske kulturne delavce). Prvotno ime ob ustanovitvi je bilo »Protiimperialistična Fronta«. Nastala je deset dni zatem, ko je jugoslovanska vojska v Beogradu podpisala vdajo, in dobrih 14 dni po okupaciji Slovenije.

Citat iz: http://sl.wikipedia.org/wiki/Dan_upora_proti_okupatorju

Praznik dela (znan tudi kot prvi maj) je mednarodni praznik delavstva, ki ga 1. maja vsako leto praznujejo v večini držav sveta, redka izjema so ZDA. Praznik je izvorno spomin na krvave demonstracije v ameriškem Chicagu v teh dneh leta 1886, znane pod imenom Haymarketski izgred, pa tudi največje praznovanje socialnih in gospodarskih dosežkov mednarodnega delavskega gibanja. Zaradi politično levega navdiha, ki ga nosi praznik, je bil prvi maj skozi vso svojo zgodovino izstopajoči dogodek za demonstracije različnih socialističnihkomunističnih in anarhističnih skupin.

Več o tem si lahko preberete tudi na http://sl.wikipedia.org/wiki/Praznik_dela , od koder je prilepljen tudi zgornji tekst.